test

test

ROBOTICA, GAMES, ANIMATIES, KUNST EN MEER!


Leer op een leuke en creatieve manier programmeren met Scratch en Lego WeDo, de mBot, de BBC micro:bit en Makey Makey!

Op deze blog vind je lesmateriaal en workshopideeën van PinkyPepper, alias Martine Segers. Zij is ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat en het geven van workshops in Den Haag en omgeving.


21 mei 2015

Geupdated op 10 mei 2017.

Hallo allemaal,

met veel plezier verzorg ik workshops voor basisschoolleerlingen en brugklassers over Scratch. Daarnaast heb ik ook al een aantal keer korte workshopseries over de mBot gegeven. De mBot is voor kinderen een erg leuk robotje om mee te leren programmeren en kennis te maken met sensoren en robotica.

Verder ben ik bezig met het maken van Nederlandstalig lesmateriaal. Mijn ambitie is om een doorgaande leerlijn te ontwikkelen met veel ruimte voor de eigen creativiteit van de leerlingen. Ook komen er veel verschillende aspecten van het programmeren en ontwerpen aan bod. Met opdrachten om spelletjes, animaties, quizen en muziek te maken, maar ook met leuke en uitdagende uitstapjes naar de wiskunde en de techniek.

Zo ga ik bijvoorbeeld een les over fractals maken en een lessenserie over geheimtaal. En ik heb al een les geschreven over het maken van 3D-figuren die je in Scratch van meerdere kanten kunt bekijken. Via deze blog publiceer ik enkele lessen als voorbeeld van waar ik mee bezig ben.Kookboeklessen probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Leerlingen leren in mijn ogen weinig van het exact namaken van een serie scripts. In beginnerslessen probeer ik leerlingen zo veel mogelijk zelf witte vlekken in de scripts in te laten vullen en in lessen voor leerlingen met al wat Scratch-ervaring staan veel losse Scratch-blokken die de leerlingen op basis van een aantal aanwijzingen zelf in elkaar moeten puzzelen.

Daarnaast probeer ik veel ruimte te bieden voor creativiteit, onder andere door leerlingen vaak eigen tekeningen te laten maken voor hun projecten. Ik streef er verder naar om stap-voor-stap-lessen af te wisselen met open opdrachten.
Ik ben ook in te huren voor het maken van lesmateriaal op maat. Zo heb ik voor een VMBO-school bij mij in de buurt een Scratch-introductieles van 2 keer 100 minuten gemaakt met stickman-animaties als thema. Daar heb ik onder andere bovenstaand project voor gemaakt.

Nederlandstalige Scratch-Wiki

Daarnaast help ik actief mee aan het opzetten van de begin 2016 gelanceerde Nederlandstalige Scratch-Wiki. Met andere Nederlandse en Vlaamse Scratchers probeer ik een naslagwerk te maken dat ook interessant is voor scholen. Deze blog-post verwijst naar een aantal mooie pagina's die tot nu toe zijn gemaakt.

Praten met apparaten

Om kinderen te leren "praten met apparaten" gebruik ik Lego WeDo, Makey Makey, de mBot en de BBC micro:bit. Hoe kun je via een computerprogramma sensorinformatie uitlezen en die gebruiken om apparaten, bijvoorbeeld motortjes en lampjes, aan te sturen. Dat is erg leuk voor kinderen om te leren.

Vragen of verzoeken? Ik hoor het graag!

Ben je op zoek naar een enthousiasteling voor het verzorgen van gastlessen of workshops (niet alleen voor kinderen, maar ook voor docenten en/of ouders), of wil je meer weten over het lesmateriaal dat ik aan het maken ben, mail me dan. Mijn lessen zijn ook heel geschikt voor plusklassen. Scratch biedt hele mooie kansen om kinderen vanaf een jaar of zeven extra uitdaging te bieden.

Voor workshops kan ik drie WeDo-sets (inclusief drie uitbreidingssets) meenemen om leuke opdrachten mee te doen. Verder kan ik onder andere het Makey Makey-gaspedaal meenemen dat ook op deze site staat en twee mBots.

Ik ben bereikbaar via PinkyPepper.Scratch apenstaartje gmail.com

Ik ben overigens bezig met het opzetten van Scratch-workshops als neventak van mijn eigen bedrijf (van huis uit ben ik chemicus en ik werk al zo'n twintig jaar als wetenschaps- en techniekjournalist). Bij het maken van lesmateriaal komt mijn schrijfervaring goed van pas. Meer over mijn werkervaring vind je op mijn LinkedIn-profiel.

Groetjes van Martine

P.S. Sinds 1 januari 2011 staat mijn eenmanszaak onder de naam "Martine Segers" ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mijn KvK-nummer is: 51869616.

*************************************************************

Hello everybody,

I am currently making Scratch lessons in Dutch for children aged 7 to 13.

If you have any questions about my lessons or about my Scratch-projects, you can mail me at PinkyPepper.Scratch the at sign gmail.com

Best wishes, Martine Segers