UITDAGEND EN CREATIEF: Door je eigen computerprogramma's te maken kun je creatief aan de slag. Met kennis van sensoren en programmeren kun je de wereld beter begrijpen en misschien wel veranderen. Ga de uitdaging aan zelf games en animaties te ontwerpen en creëren, en van je fouten te leren.

Mijn motto: zelf achter het stuur zitten is enorm leuk en biedt kinderen ook een mooie kans wat van zichzelf te laten zien. Die kans wil ik kinderen geven en daarom ga ik met veel plezier met hen aan de slag met de kinder- programmeertaal Scratch, en met Lego WeDo, Makey Makey en de mBot.


10 mei 2017

BBC micro:bit – leuke gamecontroller for Scratch-games


Figuurtjes in Scratch-games laten bewegen via draadloze besturing. Dat kan met de BBC micro:bit en een speciale Bluetooth-dongel.

Op de micro:bit zitten twee knoppen (A en B) die je kunt indrukken. Als je dat doet, stuurt de micro:bit via Bluetooth een signaal naar je Scratch-programma.

Verder is het versnellingsmetertje interessant om te gebruiken. Als je het blokje "accelerometer x" (zie hieronder) in een schuif-blok plaatst, kun je een figuurtje van links naar rechts over het scherm laten bewegen. Dat doe je door de micro:bit schuin naar links of schuin naar rechts te houden.

Hieronder de code voor deze twee voorbeeldjes:In onderstaand overzichtje zie je alle extra blokken die je tijdens het programmeren kunt gebruiken voor de micro:bit:


Nog een voorbeeldje. Met vier van de vijf standen van de tiltsensor op de micro:bit kun je Scratch-kat door het doolhof laten lopen. Dat is in de praktijk best lastig en dat maakt het lopen in een simpel doolhof ineens een uitdaging...


Muziek

Als je een speakertje – gewoon een simpele van een euro – op de micro:bit aansluit, kun je ook muziek maken. Aansluiten doe je met twee snoertjes met krokodillenklemmetjes.Display

Het allerleukste van de micro:bit, het display, is helaas met Scratch niet zo goed te gebruiken. Je kunt er alleen een scrollende tekst op laten zien, en niet de led-lampjes individueel aan- en uitzetten, iets wat met sommige andere programmeertalen wel kan.

Speciaal hulpprogramma

Het Engelse bedrijf Revolution Education stelt via deze website http://www.picaxe.com/BBC-microbit gratis software ter beschikking om de BBC micro:bit te gebruiken als gamecontroller voor Scratch. Belangrijkste nadeel is dat je wel een speciale bluetooth-dongel nodig hebt die duurder is dan de BBC micro:bit zelf.